Loading...

Mavi Marmara Katliamının Yıl Dönümü Münasebetiyle


14 yıl önce bugün Siyonist rejimin Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasını yarmak üzere yola çıkan Mavi Marmara yolcuları, İsrail Ordusu’nun mermileri altında katledildi ve yaralandı.

Aşdod Limanı, İsrail’in kuruluşunda, Türkiye’den giden ikmalin ana üssüydü. Gıda vb. yaşamsal malzeme, Mersin Limanı’ndan kalkıp Aşdod’a varıyordu. İsrail bu sayede abluka altında lojistik temin etti. Türkiye, kuruluşundan kısa bir süre sonra, 1949’da İsrail’i resmen tanıdı.

Liman, Gazze’ye giden ihraç mallarının da İsrail denetiminden geçtiği veya geçemediği mevki olarak kullanılmaya devam etti. Mavi Marmara gemisinin amacı bir yerde bu düzeni kırmak, doğrudan Gazze’ye gidebilmekti. Gemi, 31 Mayıs Katliamının ardından İsrail tarafından inadına Aşdod’a çekildi.

Katliam sonrası İsrailli yetkiler hakkında Türkiye’de ceza davası açıldı. Akabinde Türkiye ile İsrail anlaşarak, şehit yakınlarının itirazlarına rağmen davayı 9 Aralık 2016’da düşürdü. Bu karar öncesinde, iki ülkenin normalleşmesinin nişanesi olarak, katliamın yıl dönümünde varacak biçimde, 30 Mayıs 2016 tarihinde bir gemi Mersin Limanı’ndan Aşdod’a doğru yola çıkmış; eski düzene dönülmüştü. O tarihten bu yana İsrail’in Türkiye’den ikmali eksik olmadı.

Siyaseten sahipsiz kalan Mavi Marmara’nın 2021 yılında icradan satış işlemleri yapıldı. Gemi katliamın ardından ticarette kullanılmaya devam etmiş, 2021’de Somali’de saldırıya uğramıştı. Satışa ilişkin resmî ilân metninde “saldırının hem füze hem de mermi atılmak suretiyle devam ettiği” bildiriliyordu. Bu satıların benzerleri, İsrailli katillerin mahkûmiyet kararı olarak mahkeme kayıtlarına geçirilemedi.

2023 Ekim’inde Aksa Tufanı’nın ilk günlerinde, Mavi Marmara katliamının başındaki Yarbay Eli Ginsburg, Sderot’a giren Filistinli direnişçiler tarafından öldürüldü. İsrail, Gazze’de soykırıma girişti. İsrail ilk defa bazı işgal bölgelerinden çekilmek zorunda kaldı, Arap devletleriyle yürüttüğü İbrahim Anlaşmaları askıya alındı, Filistin’i tanıyan devletler arttı, Filistin davası dünya kamuoyunun gündemine oturdu, Netenyahu hakkında soykırımdan arama kararı çıkarıldı. Türkiye ticaretine devam etti.

1949’daki CeHaPe iktidarından 2024’te AKePe iktidarına İsrail siyaseti değişmedi. 2024’te bu gidişe dur demek isteyen gençler Türkiye’de tutuklandı. 25 gün “göz dağı hapsinde” tutulduktan sonra serbest bırakıldılar, kaldıkları yerden devam ediyorlar. Artık eylemleri engellenemiyor.

Bugün, 14 yıl sonra, Mavi Marmara hadisesi tüm sembolleriyle yaşanmaya devam ediyor. İsrail soykırım uyguluyor, Aşdod Limanı’na gemiler varmaya devam ediyor. Bu hikâye, Türkiye’de kalbi Filistin’le atan halkın, tüm yaşamına yayılmış olan çıkışsızlığının sebeplerini ve çıkış yollarını içinde barındırıyor.

Gökçe Kutlu

31 Mayıs 2024