Loading...

Gıda, Mülksüzleştirme ve Bağımlılık - Yeni Dünya Düzenine Direnmek


e-kitap

Şu an dünyadaki tüm tarımsal gıda zincirinin şirketlerin eline geçişine şahitlik ediyoruz. Amazon, Microsoft, Facebook ve Google gibi yüksek teknoloji/büyük veri şirketleri, gıda ve tarım modellerini dünyaya dayatmaya çalışan Corteva, Bayer, Cargill ve Syngenta gibi eskiden beri tarım sahasında söz sahibi olan tekellere eşlik etmeye başladılar.

Hindistan’da Vandana Şiva’nın kurduğu, biyolojik çeşitliliği savunan, bu fikri desteklemek adına ismini “Dokuz Tohum” anlamına gelen kelimeden alan Navdanya Enternasyonali’nin “Küresel İmparatorluğa Açılan Kapılar” isimli raporunda da belgelendiği üzere, Bill ve Melinda Gates Vakfı da büyük tarım arazileri satın alıp, Afrika için çokça müjdelenen (ama başarısız olan) “yeşil devrimi” teşvik etmek, biyosentetik gıdayı ve genetik mühendisliğini dayatmak, en genel manada, devasa tarımsal gıda şirketlerinin amaçlarına ulaşmasını kolay kılmak suretiyle bu sürece dâhil oluyor.

Bu sürecin ardında duran ve kendi çıkarlarının gereğini yerine getiren milyarderler, tüm yapıp ettiklerini bir tür insanî çaba olarak takdim etmeye çalışıyorlar, bu bağlamda, gezegeni “iklim dostu çözümler”le kurtardıklarını iddia ediyorlar, 'çiftçilere yaptıkları yardımlar”dan veya “dünyanın sofrasına koydukları yiyecekler”den dem vuruyorlar. Oysa gerçeğin soğukluğu ile tüm yapıp edilenlere baktığımızda, bu milyarderlerin, esasında emperyalizmin mülksüzleştirme stratejilerini yeniden ambalajlayıp üzerine yeşil bir fiyonk iliştirdiklerine şahit oluyoruz.

Aşağıdaki metin, gıda ve tarımı etkileyen bazı güncel eğilimleri ortaya koyuyor. Çalışma yola, Gates Vakfı'nın başarısız bir endüstriyel, (GDO’lu), kimyasal yoğun tarım modelini ve bunun yerli çiftçilik ve çiftçiler, insan sağlığı, köy toplulukları, zirai ekolojik sistemler ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini ele alarak koyuluyor.

Daha sonra organik tarım, bilhassa zirai ekoloji gibi bu modele alternatif olarak sunulan önerilere odaklanılıyor. Bu tür çözümlerin uygulanmasının önünde duran engeller ele alınıyor, özellikle, önemli kurumları ele geçiren tarım teknolojisi ve tarım şirketleri bünyesinde hareket eden, dünya tarımına yatırım yapmış sermaye üzerinde duruluyor.

Tartışma daha sonra, Hindistan'daki duruma odaklanmaya devam ediyor, zira bu ülkede devam eden tarım krizi ve çiftçilerin mücadelesi, esasında dünyayı ilgilendiren riskler ve tehlikelerle bağlantılı.

Son olarak, Kovid “pandemisinin”, bir kapitalizm krizinin yanında, gıda ve tarım da dâhil olmak üzere küresel ekonominin çoğunun yeniden yapılandırıldığı süreci yönetmek için bir kılıf olarak kullanıldığı iddia ediliyor.

Yazar Hakkında

Colin Todhunter, Küreselleşme Araştırmaları Merkezi'nde (CRG) Araştırma Görevlisidir.

2018 yılında, Engaging Peace Inc. kendisini yazılarından dolayı Yaşayan Barış ve Adalet Lideri/Modeli seçmiştir.

* * *

PDF




                                                                                                     





 

--