Loading...

Hasbara


Bir dava yolunda savaşırken ölene şehit deniyor, çünkü ölümü dahi direnişe vesile oluyor; miras bırakıyor, şahitliğe yol açıyor. Hasan Nasrallah’ın şehadeti, direnişin sürdüğü sahalarda kitlesel yürüyüşlere, öfkeli açıklamalara, direniş çağrılarına yol açtı. Lübnan’da, Ürdün’de, Irak’ta, Türkiye’de Şiî-Sunnî-Hıristiyan kitleler sokağa çıktı. Marksist FHKC’den Sunnî İslamî Cihad’ın askerî kanadı Kudüs Tugayları’na kadar tüm direniş hareketi, Nasrallah’ın mücadelesine şahitlik etti. Bu bir eksendir.

Başka bir eksen de var. ABD’nin ve İsrail’in etkisindeki bu çizgi, direnişi tasfiye etmek istiyor; İslam, Arap, Türk ve Kürt, emperyalizmin ve Siyonizm’in önünde diz çöksün; kavga, gürültü bitsin derdindeler. Nasrallah’ın adının direniş ve devrimle bir anılmasını engellemek, halkları ayırmak, zihinleri zehirlemek istiyorlar.

İslam devrimi sonrası İran’ın ABD karşıtı duruşuna öykünen ve sempati duyan Türkiye İslamcılığı, Körfez Savaşları sonrası ABD’de bölgede askerî olarak varlık gösterdikten sonra AKP gibi operasyonlara maruz kaldı, bu sürecin bir ürünü olarak şiddetle İran düşmanlığına ve katı mezhepçiliğe kaydı. Benzer bir durum, Kürt halkının etrafına çöreklenmiş “aydınlar” açısından yaşandı, ABD yakın tarihte Suriye’de askerî varlık gösterdikten sonra bunlar, açıktan İslamî ve Arap ulusal direniş yapılarına kin kusmaya, halklar arasına nifak sokmaya başladılar. 7 Ekim’de Aksa Tufanı başlar başlamaz “müzik festivalinde insan doğramak” gibi Siyonist yalanlara ortak oldular. Ani müdahaleleri, Filistin halkının ayaklanmasını Kürde kara göstermek içindi. Bugün sırtına bindikleri halkın gençlerine vaktiyle kucak açmış Beka, Kürt ve Arap gerillanın omuz omuza İsrail’le dövüşürken şehit düştüğü Beka, İsrail tarafından bombalanırken alenen İsrail’in yanında tutum alıyorlar. İşleri, bölgede her türlü direnişi tasfiye etmek ve boyun eğdirmektir, “barış” dedikleri budur.

Bugün cephede savaş belirince, ABD ve Siyonizm yanında, tekfircisi, liberali, ulusalcısı hizalanmış vaziyettedir. Şahitlik ediyoruz, bu hizalanma kendiliğinden olmadı, ABD ve İsrail’in açtığı kanallarda, yarattığı zihinlerle oldu.

Tevfik Atmaca

29 Eylül 2024

Manşet Fotoğrafı: Nasrallah’ın ve dava arkadaşlarının şehit edildiği yerde, yıkıntılarda arama/kurtarma yapmaya çalışan, yas tutan, direnen Lübnan halkı.