Loading...

Siyonist Ajanlara Karşı Mücadele ve Lenin (II)


Bazı Anlamlı Tarihler

Siyonist hareketin varlığının ilk on yılındaki önemli tarihlerin sıralanışı, onun çeşitli faaliyetlerinin kurgu ve koordinasyonunu da açıkça gösterir. En gerici emperyalist çevrelerle kurulan sıkı sınıf bağlarıyla işçi hareketine sızma girişimlerinin tarihleri birbirine tekabül eder.

Avusturyalı gazeteci Theodore Herzl Yahudi Devleti adlı kitabını 1896’da yayımladı. Herzl, bu kitabında düşüncelerini açıklıyor ve bu Devlet’in genel çizgi ve yönlerini saptıyordu. Siyonist hareketin örgütleyicisi burada, ileride Filistin Arap topraklarında sömürgeci İsrail Devleti’nin kurulmasını sağlayacak ana temelleri belirlemekteydi.

Bund (Litvanya, Polonya ve Rusya Yahudi İşçiler Genel Birliği) Kuruluş Kongresi de yine 1896’da Vilno’da yapılmaktaydı. Bund örgütünün birinci hedefi milliyetleri ne olursa olsun, Çarlık İmparatorluğu’ndaki bütün sosyal-demokrat eğilimli “Yahudi” emekçileri bir araya toplamaktı.

Bund, birkaç ay sonra, 1898’de Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi’nin (RSDİP) kurucu birimlerinden biri hâline geldi. Öte yandan, aynı yıl Theodore Herzl de “Asya ile Batı arasına kurulacak bir köprübaşı”[1] davasını savunmak üzere Kayzer II. Guillaume’la görüşmekteydi.

1903 Nisan’ında Çar’ın İçişleri Bakanı Plehve’nin kışkırtmalarıyla Kichinev’de kanlı pogromlar[2] düzenledi. Bu, Theodore Herzl’i hiçbir biçimde rahatsız etmedi; aksine, Herzl musevî Rus emekçilerinin katiliyle bu sıralar bir görüşme yaptı. Daha da iyisi, birkaç hafta sonra Plevhe’ye IV. Siyonist Kongre’yi anlatan bir mektup gönderdi. Bu mektuba “Siyonizmin kaybettiği her şey, devrimcilerin kazanç hanesine yazılacaktır,”[3] gibi tavsiyelerini de eklemeyi ihmal etmedi. Siyonist hareketin, başından beri en azılı ırkçılarla, en azılı gericilerle, yani devrimci işçi hareketinin en azılı düşmanlarıyla elele olduğu, buradan da anlaşılmaktadır.

Buna paralel olarak, bölme girişimlerinde başarısızlığa uğrayan Bund da RSDİP’nden ayrıldı (Ağustos 1903). Böylesi bir durumun Siyonistleri Rusya emekçilerinin saflarında gerici düşüncelerin açık propagandasını yapacak örgütler kurmaya iteceği açıktı. –Şunu da hatırlatalım ki– dünya musevî nüfusunun yarısı o dönemde Çarlık toprakları üzerinde yaşamaktaydı (aşağı yukarı 5 milyon). Rus ve uluslararası Siyonist çevreler için de bu nedenle önem taşımaktaydı.

1904 yılında Odessa’da Siyonist-Sosyalist İşçi Partisi kuruldu. Kanlı Nikolas’ın imparatorluğunun güvenlik kuvvetlerinin tarama operasyonlarına yardımcı olmak amacıyla 1905’de –yine Vilno’da– “önemli Yahudiler” (“dostijentsy”), gerici burjuva partisi Cadet’nin gözetimiyle bir kongre düzenlediler. 1906’da  bir Yahudi Sosyalist İşçi Partisi kuruldu. Bund ise bu tarihte yeniden RSDİP’ne katılma kararı aldı (Stockholm Kongresi, Nisan 1906).

Jean Allemand

Jean-Claude Sage

1971

[Kaynak: Jean Allemand ve Jean-Claude Sage, İşçi Hareketi İçindeki Siyonist Ajanlara Karşı Mücadele ve Lenin, çev. Sibel Özbudun, Havass Yayınları, Mart 1978, s. 10-11.]

Dipnotlar:

[1] Andre Choraqui, Theodore Herzl (Seuil, 1960), s. 176.

[2] Pogrom: Çarlık Rusyası’nda düzenlenen Yahudi katliamlarını belirten Rusça sözcük. –çn.

[3] Andre Choraqui, a.g.y., s. 319.